7 Ocak 2014 Salı

LEHEB SURESİ

Burada sizlere bu surenin havâssından yada Îcaz yönünden bahsedecek değilim. Maksadım sadece bu sure vasıtasıyla bir şeyler ifade edebilmek.
Kitap okumanın ayrı bir zevki vardır. Hele  bilmediğiniz bir şeyleri yeni yeni duymaya başlıyorsanız, yada son zamanlarda yaşadıklarınızla alakalı olarak sizi ifade ediyorsa veyahut devamlı kendisiyle meşgul olduğunuz şeylerle ilgili yeni bir perde aralamışsa ; içinizi bir sevinç kaplar. Okursunuz sonra kalkıp o sevinçle gezinir gelir tekrar okumaya devam edersiniz. İşte tam da olayın burasındayım.
''Tebbeti tersten okumak'' tabirini hepimiz duymuşuzdur. Ama bunu ne anlama geldiğini bir kitabın dipnotunda -metnin kendisinde de değil- görmek beni heyecanlandırdı.İşte tebbetin tersten okunmasının sebebi: meclislerin de kendilerine sıklet veren insanları defetmek için tebbet suresini tersten okurlarmış.
Tabirin kullanımının asıl sebebi de buymuş....

Nasıl? Bu malumatı duymak sizi de heyecanlandırdı mı?

1 yorum:

  1. tebbeti tersten okumak sadece bir deyim mi yoksa gerçekten öyle bir okuma olduğu için mi deyim olmuştur$ ya da tebbet tersten nasıl okunur ? ilginç :)

    YanıtlaSil